Forsiden www.telescope.no Om telescopeAnalyse
Strategi
Marketing
Prosess
Budskap
Verktøy
Har du forespørsel? Ring
22 11 45 00 eller send en epost.
Om telescope

telescope er et aksjeselskap med Birger Baksaas som hovedaksjonær og eneste fulltidsansatt. Firmaet engasjerer deltidsansatte ved behov.

telescope organiserer konsulentoppdrag og utvikling knyttet til analyse, business intelligence og web. På telescope.no skriver vi om aktuelle emner innen strategi, analyse og implementasjon.

Cotton Child er et tilknyttet selskap.

 

****

Hva betyr innsikt / insight?

Insight ['insait] nc/u; ability to see the real meaning of something; clear and quick understanding of a problem.


****

telescope som metafor - se, forstå og handle

Teleskopet inngår i en kjede av oppfinnelser, innovasjon og utvikling som startet med enkle linser for tusener av år siden og endte med romalderen noen tiår tilbake. Når menneskene så bedre, begynte de å forstå. Det la grunnlag for handling.

Historikere mener at Lanyard i Nimrod oppfant en konveks linse allerede i tidsrommet 721-705 f.Kr. Deretter er det kjent at keiser Nero brukte smaragd-linser for å se på gladiator-kamper omkring år 58 e.Kr. Men først i det 14. århundre ble glasslinser vanlige for folk flest. Håndtverkere i Italia lagde da små konvekse glass for briller. Den tidligste illustrasjonen av briller er datert omkring 1350. Mellom Nero og brillene i middelalderen gikk det dermed 1300 år.

Så etter 250 nye år oppdaget "noen" at to linser satt etter hverandre skapte veldig forstørrelse. I oktober 1608 søkte Hans Lipperhey i Nederland om patent for et apparat som "ser fjerne ting som om de er nære". Apparatet besto av en konveks og en konkav linse i et rør. Forstørrelsen var tre til fire ganger.

Året etter bygde Galileo sitt første 3X teleskop. I august 1609 presenterte han et 8X teleskop for Senatet i Venesia, og han rettet et 20X teleskop mot himmelen i oktober eller november det samme året.

Det tok to tusen tre hundre år fra linsene ble oppfunnet til de ble satt sammen på en innovativ måte i teleskopet. Hvorfor tok det så lang tid? Er innovasjon et overskuddsfenomen? Eller er det drevet av behov? Eller tilfeldigheter? Eller kunnskap? Nysgjerrighet? Kultur? Kanskje alle delene. Etter oppfinnelsen av teleskopet gikk utviklingen raskere. Teleskopet var med på å legge grunnlaget for spranget ut i verdensrommet i vår tid.

(Teksten ovenfor bygger på boka "This New Ocean : The Story of the First Space Age" av William E. Burrows).